Каналізація терпить не все: що знаходять аварійні бригади Чортківського водоканалу

Різне лахміття, пластик, одяг, банки, дитячі підгузники та навіть мобільні телефони! Водоканал вже давним-давно нічим не здивувати, адже що тільки аварійні бригади не витягували із каналізації. Чи не щодня до Чортківського водоканалу приходять заявки про закупореність каналізаційних мереж…

Як розповідає начальник  водоканалу Віктор Гордієнко, особливо часто забиває каналізацію після закінчення робочого дня, коли всі приходять з роботи та починають активно займатися побутовими справами. Усе залежить від опадів, кількості води, що зливається в каналізацію (а на вихідних зазвичай пік), і власне від самої відповідальності чортків’ян. Це призводить до засмічення не лише одного люку, а цілої мережі.

«Люди туди пхають все, що тільки можна спустити в унітаз. За стандартом – ганчір’я, закрутки та засоби гігієни. Найбільшою проблемою є вологі серветки, які не розчиняються у воді», – каже Віктор Гордієнко.

Також у багатьох точках по місті у каналізаційних колекторах є своєрідні «пастки» – металеві ґрати, які перевіряють працівники водоканалу кожної п’ятниці та обслуговують каналізаційні насосні станції. Проблемно також те, що у Чорткові немає окремої дощової каналізації. Каналізаційні стоки та всі опади у вигляді дощу потрапляють в єдиний колектор, через що, буває, каналізаційні люки «вибухають».

Віднедавна аварійні бригади Чортківського водоканалу працюють ЦІЛОДОБОВО. Наполіг на переведенні «аварійки» на такий режим роботи начальник водоканалу Віктор Гордієнко. Одна група із двох людей (водій та слюсар) працює добу, потім заступає наступна. Аварійна служба має в арсеналі асенізаційні автомобілі, VW Crafter із гідродинамічною установкою та автомобіль-мулосос.

Для виклику аварійної бригади можна залишити заявку на сайті водоканалу –  https://chortkivvoda.te.ua/povidomyty-pro-mistse-avariyi/ або зателефонувати за номером: (03552)2-23-67 в робочі дні з 8 до 17 год., або 067-350-96-43 –  цілодобово.