ЧЕРЕЗ СУТТЄВЕ ЗДОРОЖЧАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ПО ВСІЙ УКРАЇНІ РОСТЕ ВАРТІСТЬ ВОДОПОСТАЧАННЯ: ЧОРТКІВ – НЕ ВИНЯТОК

Суттєвий ріст вартості електроенергії для установ та організацій спричинив надзвичайно складну ситуацію для всіх водоканалів України. У тарифах закладена одна вартість електроенергії, а по факту водоканали сплачують значно (!) більше. Цей розрив породжує наростання боргу. Тож є критична необхідність у коригуванні тарифу в сторону збільшення або ж… є ймовірність відключення водоканалів від електроенергії та зупинки роботи підприємств. У Чорткові – аналогічна ситуація.
 
ЩЕ РАЗ: ЧОМУ СКЛАЛАСЬ ТАКА СИТУАЦІЯ❓
 
У діючому тарифі КП Чортків водоканал (встановлено з 1 жовтня 2021 року) на водопостачання та водовідведення закладено вартість електроенергії 2,96 грн з ПДВ за кВт. А тепер – увага – вартість електроенергії протягом останніх місяців: січень – 6,44 грн з ПДВ, лютий – 6,23 грн з ПДВ, березень – 6,24 з ПДВ… Орієнтовно стільки ж вартувала електроенергія і у 2022 році.
 
А саме електроенергія є основним тарифоутворюючим чинником! Відтак борг щодня зростає. Тому і врятувати водоканал від повної зупинки може лише коригування тарифу, вчасна сплата людьми за послуги та підтримка з бюджету громади.
 
ЯК ЗМІНИТЬСЯ ТАРИФ❓
 
Підняти вартість водопостачання планували ще з 1 травня 2022 року, однак через введення воєнного стану на засіданні виконкому рішення призупинили. Через це протягом року борги водоканалу за електроенергії різко накопичувались, а це – шлях до повної зупинки підприємства. Заборгованість доросла до, як ми вже зазначали, п’яти мільйонів…
 
Тож 19 квітня на засіданні виконавчого комітету тариф на водопостачання таки скоригували у сторону збільшення – з 26,63 грн до 34,91 грн за 1000 літрів води. Новий тариф діятиме з 1 травня 2023 року. Вартість водовідведення НЕ змінилась.
 
ЯК ПО ФАКТУ ЦЕ ВІДІБ’ЄТЬСЯ У ПЛАТІЖКАХ❓
 
Підрахуємо на прикладі середньостатистичної сім’ї із трьох людей. Одна людина за статистикою використовує близько 4,5 м3 води за місяць, тобто 4500 літрів. При діючому тарифі така сім’я у середньому сплачувала 700 гривень за водопостачання та водовідведення разом. При новому тарифі доведеться сплачувати орієнтовно 800 гривень, тобто на 100 гривень більше.
 
БЕЗ НИХ НІЯК: ІНВЕСТИЦІЇ У ВОДОКАНАЛ❗️
 
Цього року із бюджету Чортківської громади виділили вже один мільйон гривень водоканалу для покриття різниці у тарифах. Треба – ще значно більше. А це ті ж кошти, за які будують дороги.
 
Окрім того, цьогоріч у водоканал місцева влада планує інвестувати 5-6 мільйонів на заміну найбільш зношених водопровідних мереж. Це дозволить зменшити втрати води. У першу чергу йдеться про заміну трубопроводу по вул. Незалежності, Горбачевського, Франка, Росляка. Саме там, за наявною інформацією, найбільші втрати. Вже триває процес виготовлення проектно-кошторисних документацій, після чого розпочнуться роботи із заміни водопровідних мереж.