(Не)реальна історія порятунку Чортківського водоканалу або Як у кранах з’явилась цілодобова чиста вода?

Старі столітні мережі, вода у кранах виключно погодинно та ще й брудна, до того ж – із річки Серет, відсутність критично необхідної комунальної техніки для ліквідації проривів, багатомільйонні борги, непрацюючі 30 років каналізаційні очисні споруди. Все це нагадує справжній американський фільм жахів. І якщо ви не любитель кіно такого жанру, телеканал можна було би просто перемкнути та посміятись під комедію. Втім, на жаль, все вище описане – реальність, а не вигаданий сюжет хоррору. І отримавши у спадок від попередників Чортківський водоканал із боргом 6 млн 800 тисяч гривень, наприкінці 2015 року новому міському голові Чорткова Володимиру Шматьку та команді було не до сміху. Напевно, якби ця історія реформ, злетів та падінь, перемог та помилок стосувалась не Чорткова, то місцеві люди у неї точно би не повірили. Але все, що ви прочитаєте далі – правда чистої води. Правда, у якій ви пересвідчуєтесь щодня.

«ЗА ЩО БРАТИСЬ?.. З ЧОГО ПОЧИНАТИ?..»?
Станом на 1 листопада 2015 року борг Чортківського водоканалу справді становив 6 мільйонів 800 тисяч гривень. Ще два роки раніше водоканал оштрафували на 3 мільйони гривень за порушення природоохоронного законодавства, читайте – за відсутність «очисних». Зрештою, усі ми живемо у Чорткові та добре пам’ятаємо, як напіврозвалений водоканал постійно докучав проблемами. Тим не менш, владі міста необхідно було вирішувати ситуацію, яка доходила до точки кипіння. За що братись?.. З чого починати?.. Місто завжди творили і творять люди, тож очільник Чорткова Володимир Шматько стартує із формування команди, котрій під силу витягнути водоканал із ями та, нарешті, надавати якісні послуги людям. Новим керівником Чортківського ВУВКГ призначено молодого спеціаліста Віктора Гордієнка, котрий разом із суттєво оновленим колективом починає писати нову, здавалось б нереальну історію.

«ВОДА ІЗ СЕРЕТУ ТА ТРУБИ, ЯКІ НОССА ПАМ’ЯТАЮТЬ»?
Як би дивно не звучало, але місту, яке оповите Серетом, не вистачає питної води. Саме через це роками у кранах і текла напівпрозора «радість з річки». Команда у водоканалі поставила перед собою амбітне, але категоричне завдання – ніякої води із Серету! Але звідки її взяти?..

За неповних сім років водоканалівці розконсервували 19 (!) артезіанських свердловин, які сьогодні подають у мережі чисту джерельну воду. Чому аж 19? Невже чортків’яни споживають аж так багато води? Проблема полягає у тому, що більшість свердловин малодебетові, тож воду доводиться збирати направду «по краплинці», аби вистачило всім. А Чортків ж розбудовується і розширюється… Тим не менше, із 2019 року у кранах більше немає ні краплі води із Серету. І вона цілодобова!

«Чого ж вода іноді буває брудною, якщо подається виключно з джерел?!», – резонно запитає кожен із вас. Все банально просто. Погодинна подача води роками зруйнувала і без того старі чавунні труби через постійно перепади тиску у мережах – звичайна фізика. Тож дотепер, коли на мережі трапляється прорив – вода у трубах осідає на намул, а після відновлення водопостачання – підіймає все нажите десятиліттями добро у крани чортків’ян.

Зарадити цьому можна лише замінивши УСІ водопровідні мережі Чорткова. Очевидно, це питання не одного року чи навіть п’ятирічки. Попри все, динаміка є і у цьому напрямку, і вона не може не тішити: 12 кілометрів 600 метрів старих чавунних та сталевих труб вже замінили на нові пластикові. Деякі труби встановлені ще на початку ХХ століття. Саме тоді за легендарного бургомістра Чорткова Людвіка Носса запрацював водопровід та каналізація.

Також зауважимо, що ні на одному водозаборі раніше не було не те що енергоефективного двигуна, а й були повністю відсутні резервні насоси. Вже сьогодні на всіх насосних станціях є сучасні енергозберігаючі двигуни з частотними перетворювачами.

Та не одними трубами і насосними станціями живе водоканал. За роки відреставрована та замінено десятки засувок, що дозволяють локалізувати відключення водопостачання у випадку прориву на мережі. Раніше ж необхідно було відключати від живлення весь водозабір – тобто велику частину міста.

Велику роботу зробив водоканал протягом останніх років і у сфері безпеки. Зараз у Чорткові діє більше 40 підземних пожежних гідрантів, а також 8 наземних. Неодноразово вони ставали у нагоді пожежникам.

«ДО ЛЮДЕЙ – ПО-ЛЮДСЬКИ!»?

Попри кілометри нових мереж, розконсервування майже двох десятків свердловин, появу чистої та цілодобової води, щиро вважаємо, що це не найголовніше, що вдалось змінити у водоканалі.

У жителів Чорткова, нарешті, з’явився якісний зворотній зв’язок, по-сучасному – фідбек, із водоканалівцями. Вони завжди вчасно та оперативно реагують на прориви (маючи на балансі чимало одиниць сучасної техніки, придбаної протягом останніх років), розуміючи, що у сучасному житті без води – ніяк. Вони через всі можливі канали зв’язку повідомляють аварії чи планові роботи. Вони спілкуються із людьми, пояснюючи складний механізм роботи водоканалу, та чому щось робилось так, а не інакше.

І чортків’яни, варто зауважити, теж почали шанобливо ставитись як до цілого підприємства, так працівників, які своєю важкою працею направду заслужили повагу.

«ВОДА ПО 50 ГРИВЕНЬ – ДОРОГА!»?

Всі ми добре пам’ятаємо час (а 20-річні чули батьківські історії), коли вдома з електроприладів у кращому випадку був холодильник та телевізор. Тепер чи не в кожного вдома мультиварки, мікрохвильові печі, електричні духові шафи, пральні машини, обігрівачі і ще, і ще, і ще… Чи зросло споживання електроенергії у нас? Так. Чи зросли суми у платіжках? Так. Як би не хотілось, але за комфорт потрібно платити.

Те саме стосується і міського водопостачання та водовідведення. Свердловини, водозабори, каналізаційні-насосні станції, десятки величезних енергозатратих (хоч і сучасних!) двигунів, а також люди, котрі це все обслуговують і завдяки котрим у Чорткові з’явилась чиста цілодобова вода, звичайно, відбились на вартості води та каналізації. Тільки вислів «вода по 50 гривень!» – у корені неправильний! 1 м куб. води (1000 літрів) вартує 26,63 грн (з ПДВ, яке становить 20%!). А транспортування та очистка 1000 літрів стоків із квартир до нових очисних споруд вартує 23,11 грн (з ПДВ). Дорого чи ні – судіть самі. Але ті ж власники приватних будинків, де є септики – платять за їх викачування куди більше…

У діючому тарифі на воду та каналізацію закладено вартість 1 кіловата електроенергії у розмірі 3,40 грн. А знаєте, яку вартість електроенергії диктує ринок для підприємств?.. Станом на сьогодні – 6,09 грн! Водоканалу щомісяця не вистачає близько пів мільйона (!) гривень, щоб оплатити комунальні послуги та виплатити зарплату працівникам… У патовій ситуації опинились всі водоканали України.

Палиця, як то кажуть, виявилась із двома кінцями. І, як би не хотілось, за комфорт доводиться платити.

«А ЩО ТАМ З ОЧИСНИМИ?»?

Вже рік каналізаційні очисні споруди Чорткова працюють на повну потужність. До того каналізаційні стоки з 30-тисячного міста без жодної очистки потрапляли у Серет, а далі у Дністер. Щоденно тут очищається 4 тисячі кубометрів стічних вод.

Масштабна реконструкція очисних тривала чотири роки і вартувала державі та місту 45,8 млн грн. З них 43,2 млн грн. міському голові Володимиру Шматьку вдалось залучити з Державного екологічного фонду.

Очисні споруди є дуже енергомісткими. Все обладнання працює на велетенській потужності, постійно перекачуються великі обсяги води. І хоч на очисних у Чорткові встановлені найсучасніші та найбільш енергоефективні мотори, за місяць вони споживають приблизно 50 тисяч кіловат-годин електроенергії. Це вартує орієнтовно 200 тисяч гривень у місяць. Ще 30-40 тисяч гривень щомісячно йде на закупівлю реагентів. А це – теж відбивається у тарифі для людей.

Попри усе, важливість втілення цього проекту важко переоцінити. Сучасні очисні суттєво зменшили негативний вплив на екологію. Це відповідальність Чорткова перед однією з найбільших річок Європи – Дністром.

«А ЩО ДАЛІ?»?

Питання, насправді, риторичне.

Попереду роки важкої роботи. Попереду продовження заміни водопровідних мереж, особливо в історичній частині Чорткова. Попереду каналізування Залізничного мікрорайону та приватного району біля «Околиці». Попереду заміна засувок, відновлення та встановлення гідрантів.

Попереду ще точно будуть злети і падіння, перемоги і поразки, про які ми говорили на початку. Але Чортківський водоканал на чолі із Віктором Гордієнком та таким колективом точно має світлі перспективи. А що далі? А далі – буде…