ВОДА З-ПІД КРАНУ МАЄ ЛЕГКИЙ ЗАПАХ ХЛОРУ? ЦЕ СВІДЧИТЬ ПРО ТЕ, ЩО ВОНА ГАРАНТОВАНО ЗНЕЗАРАЖЕНА І БЕЗПЕЧНА

Більшість джерел водопостачання є природнім середовищем існування патогенних мікроорганізмів і вірусів, які призводять до серйозних хвороб. Оскільки питна вода повинна бути безпечною для вживання, єдиний спосіб домогтися її високої якості – вдатися до дезінфекції. Знезараження є вимушеним заходом, спрямованим на повне або часткове знищення бактерій і вірусів, які викликають у людини інфекційні та вірусні захворювання.
Цьогорічна аномально тепла зима, а також період, коли часто відключали електроенергію, незадовільний станом водопровідних мереж – все це призвело до незначного погіршення стану якості питної води у Чорткові. Для того, щоб забезпечити чортків’ян водою, що відповідає державним санітарним нормам та правилам «Гігієнічних вимог до питної води, призначених для споживання людиною» (ДСанПІН 2.2.4-171-20), проводиться знезараження питної води на водоочисних комплексах розчином гіпохлориту натрію (NaClO), який отримують шляхом електролізу розчинів кухонної солі або мінералізованих вод, що містять не менше 20 мг/л хлоридів. ТОБТО СИРОВИНОЮ СЛУЖИТЬ ЗВИЧАЙНА КУХОННА СІЛЬ, ВОДА ТА ЕЛЕКТРИКА.
Наявність залишкового хлору у питній воді, яка подається мешканцям Чорткова становить <0,3 мг/л (за нормативними документами повинна становити ≤0,5мг/л).
Відомчою лабораторією щоденно проводиться аналіз наявності залишкового хлору. З результатами аналізу можна ознайомитися на сайті комунального підприємства www.chortkivvoda.te.ua.
Також Чортківським міськрайонним центром ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗУ» проводиться щоквартальний контрольний відбір проб з об’єктів водоканалу та мереж Чорткова для моніторингу якості питної води у відповідності норм «Гігієнічні вимоги до питної води, призначені для споживання людиною» (ДСанПІН 2.2.4-171-20)